Waar kan Legionella voorkomen?


De legionella bacterie kan een risico vormen in diverse omgevingen, vooral daar waar het water lang kan stilstaan bij een temperatuur die gunstig is voor de groei van bacteriën (tussen 20°C en 50°C). Hier zijn enkele veelvoorkomende broedplaatsen:

 • De aanwezigheid van legionella in waterleidingen en systemen is een ernstig gezondheidsrisico omdat mensen besmet kunnen raken door het inademen van vernevelde waterdeeltjes die de bacterie bevatten. Dit kan leiden tot veteranen ziekte, een ernstige vorm van longontsteking, of de minder ernstige Pontiac fever. Beide aandoeningen vereisen onmiddellijke medische aandacht en kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor ouderen, rokers en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
 • Watertorens en wateropslagtanks: Deze kunnen ideale broedplaatsen voor legionella zijn als ze niet regelmatig worden onderhouden en gereinigd.
 • Klimaatbeheersingssystemen: Airconditioningsystemen, vooral die met een koeltoren, zijn bekend om hun potentieel voor legionella groei als ze niet goed onderhouden worden.
 • Sanitaire systemen: Douchekoppen en kranen die niet regelmatig worden gebruikt, kunnen stagnerend water bevatten dat een broedplaats wordt voor legionella.
 • Zwembaden en spa's: Zonder adequate chloorbehandeling en regelmatige temperatuurcontroles kunnen deze faciliteiten risico's vormen.
 • Medische apparatuur: Apparatuur zoals bevochtigers en bepaalde soorten respirators in ziekenhuizen kunnen ook besmet raken als ze niet correct worden gereinigd.


De aanwezigheid van legionella in waterleidingen en systemen is een ernstig gezondheidsrisico omdat mensen besmet kunnen raken door het inademen van vernevelde waterdeeltjes die de bacterie bevatten. Dit kan leiden tot veteranen ziekte, een ernstige vorm van longontsteking, of de minder ernstige Pontiac fever. Beide aandoeningen vereisen onmiddellijke medische aandacht en kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor ouderen, rokers en mensen met een verzwakt immuunsysteem.


Voor bedrijven en instellingen is het essentieel om effectieve legionella beheersplannen te implementeren om de risico's te minimaliseren en de veiligheid van alle gebruikers van het gebouw te garanderen. Valor Services Group biedt uitgebreide oplossingen en gespecialiseerde reinigingstechnieken om deze uitdaging aan te gaan en een veilige, hygiënische omgeving te handhaven.

Wetgeving rond Legionella
Beheersplannen

Legionellawetgeving in Nederland

In Nederland is de wetgeving omtrent legionellapreventie opgenomen in het Drinkwaterbesluit onder de Waterwet. Beheerders van collectieve leidingwaterinstallaties, zoals in gebouwen met een publieke functie, zijn verplicht om een risicoanalyse en beheersplan op te stellen om legionellagroei te voorkomen. De richtlijnen schrijven voor dat waterinstallaties zo moeten worden beheerd en onderhouden dat de kans op de groei van legionellabacteriën zo klein mogelijk is. Daarnaast zijn er specifieke eisen voor de periodieke uitvoering van wateranalyses door een geaccrediteerd laboratorium.

Staalnames en Samenwerking met Externe Laboratoria

Valor Services Group neemt de veiligheid en transparantie van haar diensten zeer serieus. Wij werken samen met externe, geaccrediteerde laboratoria om de waterkwaliteit in uw systemen te waarborgen. Dit partnership zorgt voor onpartijdige en nauwkeurige resultaten in onze legionellapreventie diensten.

Proces van Staalname: Ons proces van staalname omvat de volgende stappen:

 • Voorbereiding: Onze technici bereiden de sites voor volgens de strikte veiligheidsprotocollen om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Monstername: Monsters worden genomen op kritieke punten binnen het water systeem, zoals bepaald door de risicoanalyse.
 • Transport: Stalen worden onder gecontroleerde omstandigheden naar het laboratorium vervoerd om de integriteit van de monsters te behouden.
 • Analyse: Het externe laboratorium analyseert de monsters met geavanceerde technieken om de aanwezigheid van legionella te detecteren.
 • Rapportage: De resultaten worden gedetailleerd gerapporteerd met aanbevelingen voor verdere actie.

Deze nauwkeurige en transparante aanpak garandeert dat alle preventieve maatregelen en behandelingen gebaseerd zijn op betrouwbare gegevens, wat cruciaal is voor de effectiviteit van het legionella beheersplan.

Legionella Beheersplannen: Professionele Legionella Beheersplannen door Valor Services Group


Valor Services Group is uw expert in het ontwikkelen van uitgebreide legionella beheersplannen. Met onze geavanceerde chemische en thermische reinigingsmethoden garanderen wij veiligheid en naleving van de hoogste hygiënenormen.

Waarom kiezen voor Legionella Beheersplannen van Valor?

Maximale Veiligheid en Hygiëne

Onze legionella beheersplannen zorgen voor een veilige en hygiënische omgeving, vrij van legionella-bacteriën, essentieel voor zowel particuliere als commerciële gebouwen.

Compliance met Regulaties

Wij zorgen ervoor dat uw installaties voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, waardoor u boetes vermijdt en uw reputatie intact blijft.

Geavanceerde Reinigingstechnieken

Door onze expertise in chemische en thermische reiniging elimineren we legionella effectief en voorkomen we toekomstige besmettingen.

Deskundige Technici

Onze technici zijn hoog opgeleid en gespecialiseerd in legionellapreventie en -behandeling, zodat u verzekerd bent van de beste service.

Op Maat Gemaakte Oplossingen

Elke situatie is uniek. Valor biedt daarom op maat gemaakte legionella beheersplannen die specifiek zijn afgestemd op uw behoeften.

5 Voordelen van Legionella Beheersplannen en risicoanalyses van Valor

 • Geoptimaliseerde Waterkwaliteit: Constante monitoring en onderhoud zorgen voor een onberispelijke waterkwaliteit.
 • Langdurige Bescherming: Onze methoden bieden duurzame bescherming tegen de risico's van legionellabesmetting.
 • Kostenbesparing: Voorkom kostbare noodsituaties en reparaties door preventief onderhoud.
 • Expert Ondersteuning: Directe toegang tot onze experts voor advies en ondersteuning.
 • Verbeterde Betrouwbaarheid van Systemen: Regelmatige inspecties / staalnames en onderhoud verhogen de betrouwbaarheid van uw water- en verwarmingssystemen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Legionella is een bacterie die ernstige longontsteking kan veroorzaken, bekend als Legionairsziekte. Het is vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Legionella beheersplannen dienen regelmatig, minimaal jaarlijks, herzien te worden om effectiviteit te garanderen en te voldoen aan nieuwe regelgeving.

Chemische reiniging omvat het gebruik van specifieke chemicaliën om legionella bacteriën en biofilm in waterleidingen en systemen te elimineren.

Ja, thermische reiniging, het verhogen van de watertemperatuur tot een niveau waarop legionella bacteriën niet kunnen overleven, is een zeer effectieve methode.

Voor meer informatie over onze legionella beheersplannen of andere gespecialiseerde reinigingsdiensten, bezoek onze website of neem direct contact met ons op. Zorg voor een veilige en schone omgeving met Valor, uw deskundige partner in hygiëne en luchtkwaliteit.

Contacteer Valor Services Group

Voor meer informatie over onze legionella beheersplannen of andere gespecialiseerde reinigingsdiensten, bezoek onze website of neem direct contact met ons op. Zorg voor een veilige en schone omgeving met Valor, uw deskundige partner in hygiëne en luchtkwaliteit.

Vraag een offerte aan

Bedankt! Je bericht werd goed ontvangen en wordt zo spoedig mogelijk beantwoord.
Oops! Er ging iets mis bij het invullen van het formulier.

Via ons e-mailadres

info@valorservicesgroup.nl

Geïnteresseerd?

Vraag je offerte aan