Waarom is een jaarlijkse reiniging van uw frituur bakwand, kanalen en motor zo belangrijk?

Er zijn diverse redenen waarom u de bakwand elk jaar eens grondig laat reinigen. Een aantal van deze redenen zijn bijvoorbeeld, brandveiligheid, hygiëne, geuroverlast, energiebesparing, duurzaamheid en efficiëntie van uw installatie.

Vetten zijn vaak de oorzaak van diverse problemen:

Vetten nestelen zich namelijk in en achter uw vetfilters, in de kanalen en de motor. De vetfilters worden wel regelmatig gereinigd, maar toch blijven er steeds vetresten in zitten die men er niet uit krijgt zonder een degelijke dieptereiniging eruit krijgt. Achter uw vetfilters ziet men vaak dat er vetten, blijven zitten in de goot en dat de wanden aangeslagen zijn met vet dat vaak ook bruin of zelfs zwart ziet. Hetzelfde komt voor in de kanalen en de motor en dat kan soms wel oplopen tot enkele centimeters vet. 

1. Brandveiligheid:

Doordat er vetten aanwezig zijn, is het bij het uitslagen van een brand goed mogelijk dat de ganse bakwand en de kanalen onmiddellijk brand vatten en dat het handmatig blussen uitgesloten is. De vetten zijn een zeer goed geleider om die brand aan te wakkeren en te versnellen. Hierdoor bent u genoodzaakt de brandweer in te schakelen en zal uw frituur en het pand waar u in zit moeten sluiten gedurende een lange tijd vanwege brand- en waterschade. Verzeker u er dan van dat u een attest heeft van reiniging zodat u deze kan voorleggen aan uw verzekering. Vaak staat dit in de polis vermeld, maar is de uitbater er niet van op de hoogte.


Vetten zijn een zeer goede geleider om mogelijke brand aan te wakkeren en te versnellen.

2. Hygiëne:

Vetten zijn ook een bron voor bacteriën en ongedierte. Het gebeurd wel eens dat vetten morsen bij het wegpompen of filteren van vet waardoor vet zich achter hoeken en kantjes blijven zitten. Ook restanten van frieten of andere aanbaksels belanden onder en naast de bakwand en daar houden de beestjes wel van.

Ongedierte in uw zaak is uiteraard not done. Ze zorgen voor ziektes en als klanten ze zien, komen ze niet meer en verliest u omzet. Wanneer vetten in de kanalen zitten en in de motor, dan valt het ook wel voor dat er lekken ontstaan ter hoogte van de naden van de kanalen of zelfs dat vet rondvliegt buiten de frituur. Zo ontstaan dan ook weer schades of vieze toestanden zoals vet op het dak, zolder, lekken op plafonds, etc.

Vetten zijn een bron voor bacteriën en ongedierte, wat uw zaak niet ten goede komt.

3. Geuroverlast: 

Vetten bevatten vetzuren. Als deze vetten lange tijd blijven liggen gaan bacteriën voor stank zorgen. Door de luchtstroom van de motor creëert men een luchtstroom die over de vetten heen gaat en zo uiteraard de geur meeneemt. De geur van frieten kunnen dan wel overheerlijk zijn, maar de geur van vetzuren zijn dat niet en zijn dan ook vaak de bron van overlast in en buiten de frituur. Als men de motor afzet herkent men vaak wel dat men plots een sterke vetgeur ruikt binnen in de frituur. 

Vetten bevatten vetzuren, waardoor na lange tijd bacteriën voor stank zorgen.


4. Energiebesparing:

  • Kuipen

Frieten en vlees of viswaren worden gebakken in kuipen. Deze kuipen zijn onderhevig aan frietvet, frieten, vis en vleeswaren. Restanten vallen op de bodem en vet begint na een tijd te carboniseren.

Zo start u met een mooie glanzende kuip en na een aantal jaren ziet deze zwart. Ook al tracht u deze te reinigen, vaak krijgt u ze maar deels proper.

De temperatuurvoelers worden ook aangeslagen en zo moet men het vet langer laten opwarmen om op temperatuur te komen.

  • Motor

Ook de motor is onderhevig aan vetten. De motor bestaat uit een ventilatie deel en deze zal na verloop van tijd aangeslagen zijn met vet. Na een tijd kan het zo zijn dat deze zwaar aangeslagen is dat het de aanzuigkracht daalt waardoor u uw ventilator harder moet zetten en dus meer energie verbruikt of dat er te weinig afzuiging is waardoor de warmte in uw frituur blijft zitten en de airco zal verhogen, weer energieverlies.

De kanalen zijn vaak onbereikbaar en niet toegankelijk, als er vetten in zich nestelen dan gebeurd ook wel dat na verloop van tijd de diameter van het kanaal minder wordt waardoor de afzuiging niet optimaal werkt. Hierdoor moet men de ventilator weer hoger zetten wat extra energie kost.

5. Duurzaamheid en efficiëntie:

Alle bovenstaande zaken kunnen vermeden worden door een grondige jaarlijkse reiniging. Het komt wel voor dat door een slechte afzuiging de bakwand in alarm komt te staan en dat u niet meer verder kan werken. Dat uw motor komt vast te lopen en dat u niet open kan gaan. Dat uw kuipen niet meer efficiënt opwarmen en u energie verliest. 

Als u van bij de aankoop een jaarlijkse grondige reiniging laat doen, bespaart u ook op termijn geld: minder energieverlies, lagere reiniging kost dan bijvoorbeeld pas na jaren te laten reinigen (meer werk dan jaarlijks onderhoud en dus duurder).


Kortom: een goede friturist draagt zorg voor zijn bakwand en bakt niet enkel de beste maar ook de meest hygiënisch frieten.

Download

More Articles